Infodag voor nieuwe initiatiefgroepen die een FOPEM-school willen opstarten

Iets voor jou?

Nood aan een eerste uitgebreide kennismaking met FOPEM? Zetten jullie al eerste stappen om de droom van een eigen school waar te maken? Staat jullie initiatief te popelen om te ontluiken op 1 september? Dan is deze infodag van FOPEM een fijn moment om elkaar en de federatie te leren kennen en jullie onderzoek en vragen met de groep te delen. Je komt te weten waar FOPEM voor staat en wat we voor elkaar kunnen betekenen op bestuurlijk, organisatorisch en pedagogisch-didactisch vlak.

 


Sprekende praktijkvoorbeelden

We duiken in het waargebeurde verhaal van enkele FOPEM-scholen en hoe hun opstart verliep. De infodag vindt ook plaats op een FOPEM-school. We nemen uitgebreid de tijd voor een rondleiding en het verhaal van de gastschool. Vragen staat meer dan vrij!

Pedagogische visie

De letters 'P', 'E' en 'M' in FOPEM staan respectievelijk voor pluralisme, emancipatie en methodeschool. De scholen uit ons netwerk maken heel gerichte en bewuste keuzes die ook op federatieniveau verankerd zijn: doelgericht ervaringsleren, cultuurbeschouwing, brede basiszorg, samen school maken, coöperatieve klaswerking,... In actieve sessies maak je kennis met voorbeelden uit de scholen, de theorie en filosofie erachter en onderzoeken we samen wet deze voor jouw toekomstige school kunnen betekenen.

Netwerken

Netwerken staat centraal op deze dag. Wat is jullie verhaal? Hoe gaat het met de andere initiatiefgroepen? Wat zijn onze gelijkenissen en verschillen? In een gezellige setting nemen we ruim de tijd om met elkaar uit te wisselen.

 

Bovendien laten we jou zien hoe de federatie (FOPEM) en scholengemeenschap (SOM) nauw samenwerken met de scholen. We lichten onze leergemeenschappen, nieuwsbrieven en interactief deelplatform MS Teams toe.Ondersteuning na deze infodag

Tijdens deze dag vergaar je heel wat info en nieuwe inzichten. Te veel om op te noemen én vooral ook te weinig tijd om alles in de diepte goed vast te pakken. We bieden daarom een drieledige ondersteuning aan na deze infodag.

Coaching op maat

We begeleiden scholen die in een stroomversnelling geraken met hun project intensief en op maat. Aan de hand van ons draaiboek en onze toelatingsvoorwaarden helpen we jou op koers te blijven en beantwoorden we grote, kleine, gewone en bijzondere vragen.

Online leertraject

Jullie pedagogisch project of schoolvisie is er eentje om u tegen te zeggen! Graag dagen we jullie uit met nog enkele pedagogische concepten of didactische praktijken die passen bij onze visie op onderwijzen en leren. In het online leertraject krijg je steeds een stukje theorie, een opdracht en een reflectievraag om met de andere deelnemers over in dialoog te gaan.

Digitaal platform

In onze digitale MS Teamsomgeving hebben we een plek voor nieuwe initiatieven. Je vindt er massa's bronmateriaal, inspirerende voorbeelden en kan er rechtstreeks vragen stellen aan de kernmedewerkers en andere initiatiefnemers. Zo houden we de contacten die je tijdens de infodag legde warm.


Zin om erbij te zijn? Schrijf je in via de knop hieronder!

De infodag gaat dit jaar door op 3 november in FOPEM-school 'Zeppelin' in Mortsel.

  • 10u - 15u. Van harte welkom vanaf 9u30
  • Zeppelin: Lieven Gevaertstraat 54, Mortsel.
    • Met de Blue-Bike vanaf station Antwerpen-Berchem
    • Te voet vanaf station Mortsel